½ bio citronu | 1 porce mořského lososa | sůl, pepř | 2 polévkové lžíce čerstvých nasekaných bylinek (petržel, majoránka, tymián) | 75 ml zeleninového vývaru | 1 porce zeleniny (červená řepa, topinambur = slunečnice topinambur, židovské brambory, jeruzalémské artyčoky) | spařená zelenina | špetka muškátového oříšku

  1. Citron omýt, slupku opatrně oloupat, bílý vnitřek nepoškodit, vymačkat šťávu.
  2. Rybu omýt ve studené vodě, osušit, osolit, opepřit a polít citronovou šťávou. Bylinky natřít spolu se šťávou na rybu, kousek petrželky nechat stranou.
  3. Troubu předehřát na 175 stupňů (horkovzdušnou na 155, plynovou na stupeň 2).
  4. Rybu vložit do nákypové formy, a přilít vývar. Nechat asi 15 minut v horké troubě.
  5. Omýt zeleninu, očistit, a nakrájet na velké kousky a nad párou nechat asi 12 minut.
  6. Ze zeleniny umíchat pyré. Přidat zeleninový bujon, muškátový oříšek a sůl. Rybu servírovat na pyré, ozdobit petrželkou.