Na 1 porci

1 porce čočkových klíčků | 1 porce zeleniny (celer, mrkev, pastinák) | sušený zeleninový bujon | sůl, pepř | 1 hruška | 2 stroužky česneku | 1 porce žitného chleba na tenko nakrájený |skořice | čerstvě nasekaná petrželka

  1. Klíčky 1-2 minuty zblanžírovat , vypláchnout a nechat okapat.
  2. Omýt a očistit zeleninu, a nastrouhat jí. Rozpálit pánev bez tuku a zeleninu krátce podusit, podle potřeby přidat trochu vody. Smíchat s bujonem, solí a pepřem. Klíčky a zeleninu dobře promíchat.
  3. Hrušku omýt, odstranit jádřinec a dužinu nakrájet na srpky.
  4. Troubu předehřát na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180, plynovou na stupeň 3-4). Oloupat česnek. Plátky chleba orestovat v toustovači a potřít je česnekem.
  5. Nákypovou formu vystlat jednou vrstvou chleba. A střídavě pokládat vrstvy zeleniny a chleba. Jako poslední vrstvu přidat plátky hrušky. Posypat skořicí a petrželkou. Nákyp nechat asi 15 minut zapéct v troubě.