Na 1 porci

1 porce tmavé čočky | 1 porce zeleniny (celer, jarní cibulka, žampiony) | 1 porce papayi (ne příliš vyzrálá) | čerstvý zázvor | bio jablečný ocet | hořčice (bez cukru) | sůl, pepř | sušený zeleninový bujon | čerstvě nasekaná petrželka

  1. Čočku propláchnout a bez soli a bez koření nechat povařit „al dente“. (= to je italský výraz pro vaření těstovin a luštěnin, kdy nejsou úplně měkké ale už nejsou tvrdé. To trvá asi 18 minut.)
  2. Omýt a očistit celer, a na jemno nastrouhat. Jarní cibulku omýt, očistit, žampiony hadříkem očistit, oboje nakrájet na plátky.
  3. Oloupat papayu, odstranit semena a dužinu na hrubo nastrouhat.
  4. Na dressing oloupat zázvor a na jemno nastrouhat. Ocet, hořčici a zázvor promíchat se solí, pepřem a bujonem.
  5. Čočku se zeleninou smíchat s dressingem. Salát nechat asi hodinu odležet. Posypat petrželkou.