Na 1 porci

1 polévkovou lžíci octové esence | 1 porci vajec | 1 porci zeleniny (růžičková kapusta, pórek, květák, mrkev) | 350 ml zeleninového vývaru | sůl, pepř | 1 polévkovou lžíci pažitky

  1. V hrnci ohřát asi litr vody s octovou esencí na 70 stupňů, tzn. voda by měla začít perlit. Vejce rozklepnout do naběračky a potopit do vody, nechat tuhnout, přitom ho rozmíchat, aby žloutek nebyl vidět. Nechat asi pět minut dotáhnout, poté naběračku vyjmout z hrnce a odložit stranou.
  2. Zeleninu omýt a očistit a nakrájet na malé kousky. Uvařit ve vývaru, osolit, opepřit. Rozkleplé vejce přidat k zelenině a nechat ještě dvě minuty dotáhnout.
  3. Před servírováním ozdobit pažitkou.

Tip: Jako zeleninu můžete použít také zelí, dýni, pastinák a brokolici.