Na 1 porci

1 porce zeleniny (1 polévková lžíce na kostičky nakrájené cibule, kyselé zelí) | majoránka | tymián | kmín | pepř | jedna porce samožitného chleba | 1 porce směsi zrní | 1 jablko

  1. Hrnec rozehřát bez tuku, podusit cibulku. Přidat zelí. Okořenit majoránkou, tymiánem, kmínem a pepřem. 10 minut vařit.
  2. Chléb nakrájet na malé kostičky, ty orestovat na pánvi bez tuku. Vyjmout a nechat vystydnout.
  3. Také na pánvi orestovat směs zrní.
  4. Omýt jablko, odstranit jádřinec a dužinu nakrájet na malé řízky. Ty vložit do zelí.
  5. Zelí servírovat do hliněné (keramické) misky, na to orestovaný chléb a směs zrní.

Tip: Samožitný chléb je pouze ze žita, neobsahuje vůbec žádnou pšenici.