Epidemií dnešní doby je nadváha . Vědci ji společně s kouřením považují za hlavní odstranitelný zdroj nemocí a předčasného úmrtí. Není jen problémem estetickým a zdravotním, ale také psychologickým.
Mnoho lidí s nadváhou trpí výčitkami, nedostatkem sebevědomí, depresemi a dalšími problémy.
Jedna z nejlepších a nejobyčejnějších rad zdravé výživy zní: ,,Eat food. Not too much.“ Jezte jídlo. Ne příliš.
Pojmem ,,jídlo“ má autor výroku na mysli:
- potraviny vyprodukované přirozeným způsobem / nikoli vajíčko do týrané slepice z klecového chovu či umělohmotné rajče ze španělských velkopěstíren/
- jídlo, které se co nejpřímější cestou, bez nepřirozených úprav dostane na váš stůl. Nikoli potraviny s umělými náhražkami, zlepšujícími přípravky, chemickými aditivy a produkty příliš zpracované. /přeuzené, přesolené, polotovary, přeslazené, chemicky konzervované/
Dalibor Špok formuloval pár jednoduchých psychologických rad k hubnutí:
- Odlišujte, co je chuť a co je hlad.
- Jezte, když máte hlad, nikoli chuť.
- Nejezte, když hlad nemáte.
- Jezte jen, dokud máte hlad./ nikoli dokud je co jíst/
- Nejezte, co vám nechutná
- Zkuste si spíše trochu odříkat, než si dopřávat trochu více.
Hlavně jezte jídlo, které vám chutná. Pokud konzumujete nevábné sojové maso a přitom myslíte na šťavnatou krkovičku, nebo polykáte odtučněný tvaroh a myslíte na smetanový sýr, nevydržíte. Najděte si zdravé alternativy a budete je milovat.
Významnému středověkému lékaři Paracelsovi se připisuje výrok: ,,Jed od léku odlišuje pouze množství, ve kterém je podáván.“ V rozumném přístupu k vyvážené stravě nám často brání naše rigidní představa o tom, co je a co není ,,zdravá potravina“ Zbytečně volíme ,,light“ výrobky, když se stačí omezit v množství.
Jak říkávaly naše babičky: ,,Jez do polosyta…..“
K radostnému hubnutí tak potřebujeme jen zdravý rozum, schopnost omezit se a špetku psychologie!
maso a přitom myslíte na šťavnatou krkovičku, nebo polykáte odtučněný a