Vitamin D je skupinou několika látek rozpustných v tucích.
Tři hlavní formy /kalciferol D1, ergokalciferol D2 a cholekalciferol D3/ představují provitamin, ze kterého v játrech a ledvinách vzniká definitivní účinná forma – kalcitriol.
Aktivní forma se váže na D receptory cílových buněk.
Vitamin D přirozeně vyrábí lidská kůže díky UV záření ze slunce, v zimě sou dobrým zdrojem ryby.
Funkce vitaminu D v našem těle:
-reguluje hladinu vápníku v krvi
-ovlivňuje procesy dělení, růstu a odumírání buněk
-reguluje mnohé funkce imunitního systému-má protizánětlivý, protivirový a imunomodulační účinek, harmonizuje oslabené anebo přehnané obranné reakce. Studie prokázaly benefit suplementace u autoimunitních onemocnění .
– vitamin D má silný protirakovinný efekt. Dostatek snižuje riziko rakoviny kůže, tlustého střeva a konečníku, prsu, vaječníků a prostaty
-reguluje funkce kardiovaskulárního systému
– podporuje hormonální funkce
– reguluje mnohé procesy nervového systému/ deficit se může podílet na vzniku depresí, úbytku mentální výkonnosti a náchylnosti k degenerativním poškozením mozku/.
Hladina vit. D v krvi:
Za normu se dnes ve většině laboratoří považují hodnoty v rozpětí 75-200 nmol/l, případně 30-80 ng/ml. Za ideální se považuje hladina v horní čtvrtině této normy. Pokud je zjištěn deficit je potřebné ho upravit co nejdříve.
Deficit vitaminu v krvi je téměř nemožné upravit bez užívání kvalitních doplňků výživy. Pokud je hladina v normě, doporučená udržovací dávka je 1000 IU denně.
Konzumujte potraviny bohaté na obsah vitaminu D- rybí tuk, tučné ryby, fortifikované mléko, máslo, cereálie. Nikdy se nespalte, ale nebojte se opálit.